Gyári eszközök - Házi megoldások - CsillagvizsgálóÖtleteket szeretnék adni azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt, hátha valaki begyűjt 1-2 optikát, állványt, ezt-azt. Némi kézügyességgel fabrikálni is lehet, sőt véleményem szerint kell is! A boltba, vagy a használt piacra csak akkor érdemes menni, ha már tudjuk, mit szeretnénk, de ezt iszonyú sok kísérlet, próbálkozás elözi meg...Egyik elsők között beszerzett távcsövem (a mai napig megvan) ez a 10x50-es HAMA binokulár. Roppant hamar vágyat éreztem a látott kép megörökítésére, így gyorsan készítenem kellett egy állványt, amivel a fényképezőgép összeköthető a binokulárral és mindezt a fotóállványhoz rögzíthetem. Az első kép ezt mutatja, a másodikon összeállítva, a harmadikon használat közben. Egyeseknek feltűnhet a Tesco-s zacskó az állványról lógva. Nos, ebben egy akkumulátor van, amiről a kamerát táplálom (tovább bírja szuflával, mint a saját ceruza akksija), mellesleg mivel súlya van, ezért stabilabbá teszi az állványt.15-45x60-as Spektív. Vizuálisan jó így, ahogy van (mármint kezdőknek), fotózni viszont nyakatekert volt. Először a Spektív és a kamera is két külön állványon volt, de kín szenvedés volt bármilyen célpontot beállítani. Aztán irány az esztergályos, csináltattam egy menetes kameratartót, amivel már könnyedén lehetett a fotótémára koncentrálni. Inkább természetfotózásra volt alkalmas az eszközegyüttes, mint asztrofotózásra, de utóbb kiderült, hogy semmire sem alkalmas, mert a képen látható Kodak Z740-es fényképezőgép önmagában nagyon jó kompakt gép, de a nagy 10x-es zoomja miatt rengeteget romlik a képminőség a távcsőbe való belefotózás közben. Kellett egy olyan kamera, aminek kisebb zoomja van, ezáltal rövidebb a fényút, azaz fényerősebbek lesznek a képek, következésképpen kevésbé lesznek zajosak és több szín megmarad.


50/360 Refraktor...
A "vicces" kategória: 50/360-as gyermektávcső, ami azonban abszolút alkalmas vezetőtávcsőnek a Makszutov mellé. A jobb oldali képen az a saját gyártmányú szerkezet látható, aminek a segítségével felkerült a Makszutov hátára. (További mosolygásra adhat okot az, ha tudjuk, miből készült ez a "sufni tuning" cucc. A kerek rész egy Ford alufelni deformálódott illesztőgyűrűje, az egyenes rész pedig egy nehéz napokat látott, összegörbült csomagtartó darabja volt egy kivénhedt LADA-nak régen.)Így néz ki összeépítve a kettő. A Makszutov kiegészítve a 50/360-as refrakrorral, mint vezetőtávcső. Itt már viszonylag tisztességes ekvatoriális mechanika van alumínium háromlábon, rendesen kisúlyozva. Az égbolt elfordulásának a követését egy szabályozható sebességű motor segíti, amitől egyenletessé válik az elmozdulás kompenzálása. A jobb oldali képen látszik, hogy a fényképezőgép korrektül van felszerelve, ez nagyban segít az asztrofotózásban. Amikor az LCD-jén sok mindent nem látni a sötétben, akkor segít a tájékozódásban a kis refraktor, ami szinkronban áll a Makszutovval, azaz ha jól be van állítva, akkor ugyanaz a kép jelenik meg mindkét távcsőben.A hogyan csináljunk házilag "sufni tuning" okulárt tanfolyam, kezdőknek. Hozzávalók: 2 (vagy több) bontott lencse (lehetőleg üvegböl, mert az étkezési lencse kevésbé átlátszó, viszont tápláló!), pezsgötablettás doboz, Auchan-os újság, karton papír (nálam éppen szolgálati napló), matt fekete karton, ragasztó, vonalzó, ceruza, olló, cellux és persze egy ügyes kéz, vagy inkább kettő :))). Itt kivágjuk, ott összeragasztjuk, emitt megtekerjük, amott összenyomkodjuk, aztán előbb-utóbb körvonalazódni látszik egy okulár formájú, amúgy rettenetesen színezős, de egyébként abszolút müködőképes tárgy. A tesztek alapján a fókusztávolság szempontjából ez úgy nagyjából 33mm környékire sikeredett, amit persze sok kézben tartott próba előzött meg. Tekintve, hogy ilyesmire vagytam éppen, egész jól sikerült.


Remsden okulár "sufni tuning",,,
...időközben ellátogattam az esztergályoshoz, és megcsináltattam alumíniumból az okulár testét. Kapott egy gumiszemkagylót is. Tiszta gyárli lett.


Napmegfigyelés...
Újabb kísérlet, de kudarcba fullott. Nap észlelés, napfolt utáni kutatás. Hogy a távcső, de legfőképpen a szemem ne sérüljön, erősen le kell redukálni a Nap fényét. Na erre találtam ki, hogy a képen látható hegesztőszemüvegből kioperált színezett üvegeket rábiggyesztem a Makszutov elejére. Nagyon nem vált be! A fénytörések végett több napkorong lett különbüző fókuszpontokon, így soha nem lehetett a képet élesre állítani. Persze az én hibám, miért nem figyeltem hetedikben a fizika órán :))). De ez a kérdés is megoldódott. Vásároltam Baader Astrosolar napfóliát, amivel tökéletes a védelem, ráadásul az észlelt kép is kitünő.
Valaki más által gyártott papírtávcső ...

...és szilárdtestűvé válva. Na jó, azért ebben is van egy kis "sufni tuning". A cső egy pneumatikus gép burkolata, ez lett méretre esztergáltatva. Danamitból készült az objektív tartó. Mivel a távcső eredeti lencséje 80/277!!!, ezért egy Barlow lencse fixen beépítésre került, amitől megközelítőleg 80/500-as lett nagyjából. A papírtávcső kihuzata megfelelő volt, így az tovább él ebben a verzióban. A harmatsapka egy gázkémény maradék csövéből keletkezett. Csavarok, ragasztó, festék, szabadidő és kész.


80/500 Homemade...
Itt a végleges formája látható. A felfogatás alumíniumból készült (nyilván a cserépléc elfelejtve), prizmasín jellegü lett, menettel is ellátva, hogy az újabb és a régebbi állványokra is fel lehessen szerelni.Megalománia 1! .


Mindenki együtt :)))...
Megalománia! Mindenki együtt :))). Szegény állvány alig bírja. Nem is... ez még belefér. Azaz rá. Alighanem, még tudnám fokozni... A képen van három távcső, három fényképezőgép, egy binokuláris toldat, és egy Ekvatoriális mechanika.

Amikor az ember túlpiheni magát... Kartondoboz, virágcserép, bútorlap és egy 140mm átmérőjű lencse esete. És persze a végeredmény!

Na jól van na! Ez a távcső
sz@rt sem ér, a fotót az NGC6946-ról pedig a Hubble űrteleszkóppal készítették. De valljuk be öszinten: ha egy lakatlan szigeten a világon semmi más nem lenne, csak doboz, cserép, meg egy böszme nagyító, akkor csak jól jönne az arra tévedő hajókat hamarabb észrevenni :)))...


Canon EOS 300D átalakítás...
A "hogyan heréljük ki a Canon EOS 300D fényképezőgépünket" címü ismertető linkje
ITT...

Újabb elképzelés megvalósulása, ha a ruszki 58mm-es objektív fókusza rövidnek bizonyul, és sokalljuk az árát egy 200mm körüli objektívnek, vagy élvezzük a kihívást, hogy magunk elkészítsük. Elöször is vegyünk egy binokulárt, egy müszerész esztergapadot, meg néhány müanyag lefolyócsövet, és egy pici darab farostlemezt. Aztán munkára fel, és egyszercsak kész a remekmű. Konkrétan 180mm-es lett a fókusz, blendézhető, mint egy gyári objektív, van harmatsapkája, és a menet is stimmel (M42x1), ráadásul a fókuszálás is teljesen gyári. Naná, hiszen a kibelezett Helios objektív teljesen megmaradt mechanikusan.All rights reserved, Copyright © 1999-2011 CZR - System

Last upgrade:2011. 04.18. v4.0.