Gyári eszközök - Házi megoldások - CsillagvizsgálóEzen menüpont alatt gyűjtöttem össze azokat a képeket, amelyek az eddig rövidebb-hosszabb, vagy éppen állandó ideig nálam lévő távcsöveket, eszközöket mutatja...

10x50 HAMA binokulár...
Egyik elsők között beszerzett távcsövem (a mai napig megvan) ez a 10x50-es HAMA binokulár.


Bresser 60/700 Refraktor...
Bresser 60/700-as refraktor. Egyébként meglepően jó volt tényleg ahhoz képest, hogy csupán "áruházi" távcsőröl volt szó. Alumínium háromláb, azimutális, villás mechanika, 31.7-es kihuzat jellemezte. Sajnos ezek attól gagyik, hogy az okulárok gyenge minőségűek. Sokszor ha a távcső árát felülmúlva vásárolunk ezekhez normálisabb okulárt, máris jobb képhez jutunk. Kezdésnek mindenképpen kiváló választás - szerintem.Spektív...

15-45x60-as Spektív. Vizuálisan jó így, ahogy van, mármint kezdőknek.


70/350 Refraktor... 70/350 Refraktor + EQ1-es állvány...
70/350-es TS (Telescope Service) refraktor Starpointerrel. Ez végre egy igazi csillagászati távcső, sok sok mindenre alkalmas. 2 darabból álló légréses objektívje van. Itt már ekvatoriális mechanikát használtam, sajnos még csak fotóállványra szerelve. A Földünk forgásából eredő elmozdulását az égnek már viszonylag jól lehet vele követni.


Optus 76/700 Newton...
Optus 76/700-as Newton teleszkóp. Az első tükrös távcsövem azimutális mechanikán. Az adatokból ugye kiderül, hogy 76mm-es főtükörrel :(((, 700mm fókusszal. Csupán 24.5mm-es kihuzata volt, és minőségen aluli okulárjai.


90/1250 MC...
...és egy még normálisabbnak mondható távcső. Ez egy 90/1250-es Makszutov-Cassegrain a Sky Watcher gyártósoráról. Egyesítve a tükrös távcsövek elönyeit a lencsés távcsövekével ez egy viszonylag jónak mondható megoldás.


150/1200-as Newton...
150/1250-es Newton távcső Dobson állványon. Bővült a felszerelés, de már sajnos eladódott. Eddig ezt a távcsövet sajnálom a legjobban, mert nagyon fényerős volt. A hosszú fókusza ellenére tehát hatalmas fénygyüjtő képessége volt, csak fotózásra alkalmatlan a mechanikája miatt. Szét kellett volna szedni és valami komoly finomszabályzós, motoros müködtetésű, nagy teherbírású acéllábas ekvatoriális tengelykeresztre kellett volna illeszteni. Nálam tartózkodása alatt sok élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb :)))


Makszutov a Zenittel...
Így néz ki összeépítve a kis 50/350-es refraktor a Makszutov Cassegrain-el. Zenit 11 (hagyományos filmes gép) van felszerelve primer fókuszos fényképezésre a Makszutovra :))) ...és amit csak az avatott szem vesz észre, hogy a Zenit 11 egy fémvázas fényképezőgép, azaz jelentős súlya van. Ezért plusz ellensúlyt kellett tenni az állványra, hogy a mechanika tovabbra is egyensúlyban maradjon, kezelhető legyen.


150/1400 Newton...
150/1400-as katadioptrikus Newton teleszkóp. Az 50cm-es tubushossz rendkívűl hordozhatóvá teszi, a 150mm-es tükörátmérő pedig kellőképpen fényerőssé. Felszereltem rá a Makszutov állványának az átalakított óragépét, és már indulhatott is a fotózás...


Távcsöveim...
2007 november eleje. Hány távcső van a képen? A helyes megfejtők között ugyan az égvilágon semmit sem sorsolok ki, azonban azt eldöntöttem, hogy néhányat eladok közülük és az összegből veszek egy jobbat, nagyobbat. Pedig e sorok irásánál vettem észre, hogy a binokulárom kimaradt a tömegből. Fel szeretném hívni a figyelmet a kép jobb oldalán látható távcsőre, amely a Homemade (azaz házilag készített) kategóriába tartozik.


127/1500MC, 70/350 Refraktor, Canon EOS 300D...
Az összes fentebb említett tavcsöhalom elkelt (a Spektív és a Binokulár kivételével, ugyanis e kettő alapfelszerelés marad), az árából pedig (ahogy magamnak ígértem) vásároltam egy jobbat, nagyobbat, talán használhatóbbat. 127/1500-as Makszutov Cassegrain, EQ3-as állvánnyal. Az állvány már pólustávcsővel van ellátva a pontosabb beállítás érdekében. Az elöző állványommal ellentétben erre már nem potméterrel változtatható segbességű egyenáramú motor hajtotta óramű való, hanem quartz vezérlésű léptetőmotoros meghajtás. A 70/350-es refraktor felkerült a Makszutov általam készített "nyergébe". Mivel a Makszutovnak az elején közvetlenül ott van a meniszkusz lencse, így viszonylag hamar párásodik. Ezt hivatott ellensúlyozni az a fekete párasapka, amit szintén én készítettem.
"Ne sokat költsön, kérjen inkább kölcsön!"... hallhattuk régebben egy talán OTP-s reklámban. Ezek a távcsövek itt kölcsön kapott darabok. A nagy fehér egy 127/700-as, míg a kisebb egy 102/500-as RFT (Rich Field Telescope), azaz nagy látószögű, rövid fókuszú, tehát nagy fényerejű távcsövek. Kizárólag kis nagyításokra alkalmasak, például mélyegekre, ködökre, különböző halmazokra. Az eredeti tulajdonosaik neve említése nélkül ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a próbára.


Nagyjából ennyi. Remélem, még fejlődik az eszközparkom, bízom benne, hogy még sok érdekes fotót sikerül komponálnom.


All rights reserved, Copyright © 1999-2011 CZR - System

Last upgrade:2011. 05. 10. v4.0.