Juhej :)...

  Azta... Micsoda kupolák :)...


Értem én, hogy villanymotor, de mi hajcsa?

"A dobson tulaj az amatorcsillagászat kiborgja - élő szövet (az észlelő) a fém vázon (rátapadva a távcsore)!" (Dr Bácskai Csegő)

Rájöttem! A lencsefőzelék tükörtojással egy katadioptrikus étel! (Dr Bácskai Csegő)

Sherlock Holmes és Dr. Watson elmennek kempingezni. Felverik a sátrat, elalszanak Néhány óra múlva Holmes felébreszti huséges barátját és pipára gyújtva megkérdezi:
- "Watson, nézzen fel az égre és mondja meg mit lát."
Watson válaszol:
- "Millió és millió csillagot látok."
- "Mit jelent ez?"
Watson egy percig elgondolkodik.
- "Csillagászati szemszögből azt jelenti, hogy millió és millió galaxis létezik billió planétával, ahol mind lehet élet. Asztrológiailag azt látom, hogy a Szaturnusz az Oroszlánnál van. Időt nézve azt jelenti, hogy körülbelül negyed három felé járhat az idő. Vallási oldalról azt látom, hogy Isten mindenható és mi jelentéktelenek és picik vagyunk. Meteorológiailag nézve azt látom, gyönyörű napfényes napunk lesz holnap. Önnek mit jelent?"
Holmes hallgat egy pillanatig, majd azt mondja,
- "Watson, maga idióta, valaki ellopta a sátrunk.

A tábornok parancsa az ezredparancsnoknak:
- Holnap este 20 óra körül innen is láthatóvá válik a Halley-üstökös. Ez az esemény 75 évente következik be. Rendelje el, hogy a katonák szolgálati ruhában felsorakozzanak a gyakorlótéren. El fogom nekik magyarázni ezt a ritka jelenséget. Ha esik, akkor vonuljanak be a katonák a laktanya színháztermébe. Filmeket fogunk nekik levetíteni erről a ritka jelenségről.
Ezredparancsnok parancsa a századparancsnoknak:
- Tábornok úr parancsára holnap 20 óra körül meg fog jelenni a Halley-üstökös. Eso esetén sorakoztassa fel az embereket és vonuljanak a színházterembe. Itt fog ez a ritka jelenség bekövetkezni, amire csak 75 évente kerül sor.
Századparancsnok parancsa egy hadnagynak:
- Tábornok úr parancsára holnap 20 órakor szolgálatot adunk szolgálati ruhában. A híres Halley-üstökös megjelenik a moziban. Ha esik az eső, akkor ezredes úr más parancsot fog elrendelni, ami 75 évente csak egyszer következik be.
Hadnagy parancsa egy ormesternek:
- A tábornok úr holnap 20 órakor fellép a moziban a Halley-üstökös társaságában. Ez a jelenség 75 évente következik be. Eső esetén ezredes úr parancsba adja a Halley-üstökösnek, hogy szolgálati ruhában jelentkezzen nálunk.
Őrmester parancsa egy szakaszvezetőnek:
- Ha holnap 20 órakor esik az eső, akkor a híres 75 éves Halley tábornok az ezredes úr társaságában a laktanya mozijában elenged egy üstököst.
Szakaszvezeto parancsa az állománynak:
- Szakasz vigyázz! Ha holnap 20 órakor esik az eső, akkor a 75 éves Halley tábornok az ezredes úr társaságában elenged egy üstököst. Megkövetelem maguktól, hogy tisztelettudóan viselkedjenek. Lelépni!

Leszáll az első Mars-expedíció, a két űrhajós kiszáll az űrhajóból. Azt mondja egyikük:
- Hát nem felemelő érzés? Ott járunk, ahova ember még sosem tette a lábát, ezeket a köveket ember még sosem érintette! Millió kilométerre vagyunk minden emberi civilizációtól!
Ahogy ott sétálgatnak, hirtelen megszólal a másik:
- Hopp! Te is hallottad?
A másik helyesel, ő is hallotta a furcsa zajt. Elkezdenek kutatni a hang forrása után. Kicsit később megszólal az első:
- Szerinted merről jön?
A másik tétován feleli:
- Nem is tudom... Nekem úgy tűnik, mintha a kínai bolt mögül jönne...

- Mit csinál az űrhajós, ha szomjas?
- ?
- Űrkutatás!

Megállapíthatjuk, hogy vannak lég-, olaj- és alkoholréses lencsék. Igaz utóbbiak optikai tulajdonságai nem stabilak: kiiszod belole a szeszt, kettozni fog az optika


   


 


 


 


   Optikai csalódás:
Ha nagyon erősen fókuszálsz a képre, pár perc elteltével látni fogsz egy távcsövet a háttérben


 


 


 


 


 


     


     All rights reserved, Copyright © 1999-2011 CZR - System

Last upgrade:2011. 02. 27. v4.0.