2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015

Események, cikkek, írások, népszerűsítés, kiállítás, előadások, járdacsillagászat, bemutatók, stb..., melyek 2011-ben történtek.


2011. április 8-ra Tatabányán, a Széchenyi István Művelődési Házba elöadást, és távcsöves bemutatót szerveztünk. Bal oldalt a kihelyezett plakátot láthatjuk, míg jobb oldalt a helyi újság (24 óra) cikkét.


Az előadáson nagyrészt gyerekek vettek részt. Ezen a virtuális utazáson a Földtől indulva eljutottunk a galaxisokig. Az előadás, és a hozzá kapcsolódó beszélgetés nagyjából másfél órás volt, melyet távcsöves bemutató követett. Az érdeklődök nagy ámulattal fogadták a Hold "közelségét".Előadás, és távcsöves bemutató Környebányán az Erdei Iskolában. A gyerekek roppantul élvezték a távcsöves látványt. Sokat kérdezgettek csillagászati dolgokról, és meglepően jól tájékozottak voltak.


2011. április 9. Fényszennyezettség mérés a Gerecsében.


2011. május 12. Előadás, és távcsöves bemutató a Tatabányán, a Péch Antal Szakiskola tetején helyet foglaló csillagászati kupolában.


2011. május 13. Előadás, és távcsöves bemutató Vértesszőlősön az általános iskolában.


2011. május 19. Előadás, és távcsöves bemutató Neszmélyen az általános iskolában.


     

2011. május 27-én Tatabányán, a Széchenyi István Művelődési Házban sikerült egy komoly fotókiállítást összehozni Moczik Csabával. A kiállítás mintegy három hétig tartott, és közel száz érdeklődő tekintette meg. Fent, a bal oldali kép a kiállításra invitáló plakátot ábrázolja. Még egy mini planetáriumot is kaptunk kölcsön, ami sötétben a plafonra vetítette a csillagképeket, illetve a Nap-Föld-Hold egymáshoz való viszonyát lehetett bemutatni vele.

A kiállításról a helyi TV is készített egy riportot. Letölthető itt: Klikk a letöltéshez...


 


2011. június 15. Teljes holdfogyatkozás volt látható hazánkból (lásd Naprendszer menüpont). Először Felsőgallán keresgéltünk alkalmas helyet, majd a Turul-hoz felvezető úton, de aztán végül a Tatabánya - Vértesszőlős közötti területet (Mc Donald's, és autókereskedések környéke) szemeltük ki magunknak. Innét szépen rá lehetett látni a Turul madárra, ami szép színekben pompázott a megvilágítás miatt, illetve abszolút követni lehetett az eseményeket.


2011. július vége, ismét tarjáni távcsöves tábor. Az időjárás egyszerüen katasztrófa. Nem az, hogy napokig esett az esö, hanem szinte ömlött egyfolytában.2011. augusztus 18-án a Magyar Madártani Egyesület meghívásának köszönhetően távcsöves bemutatót tartottunk Naszály mellett. Sok dolgot sikerült megnézni. Volt ISS átvonulás, Iridium Flare, meteor, néhány mélyég objektum, a Hold, és a Jupiter a kezdetben három, majd négy holdjával.2011. augusztus 27-én a második alkalommal megrendezett Szelim napi regélő helyszínén (a Turul parkerdő területén) távcsöves bemutatót tartottunk. A kezdeti mostoha időjárás idövel kegyes lett hozzánk, és ugyan a "narancssárga" jelzés kihirdetése után jelentősen kevesebb résztvevő maradt a helyszínen, de azért így is bőven akadt látogatónk. A Tataiak 300/1500-as Dobson-a mellett mi 2db Schmidt Cassegrain-el vonultunk fel. Az esti szürkület idején egy villanyoszlop szigetelését mutogattunk, de a sötétség beköszöntével távcsővégre került az M13, az NGC457, az Arcturus, az Albireo, az M27, az Alcor-Mizar, a CR399, stb... A felmerült kérdésekből rögtönzött kiselöadások keletkeztek. A "törökök" a Holdat akarták nézni :). Aztán meg el akarták cserélni a távcsövet tevére :). Jó móka volt...


2011. szeptember 23 A"Kutatók Éjszakája" országos programsorozattal egyidőben a Felsőgallai Széchenyi István Művelődési Házba szerveztünk egy előadással egybekötött távcsöves bemutatót. A program végén a felkínálkozott M45 (Fiastyúk), és a TV torony impozáns látványát megörökítettem. A képek erről tanúskodnak.


2011. szeptember 24-én ismét a Gerecsében jártunk fényszennyezettséget mérni.
All rights reserved, Copyright © 1999-2012 CZR - System

Last upgrade:2011. 09. 28. v4.0.